Pokud hledáme v České republice něco, co je synonymem luxusu a přepychu, pak jednou z těchto věcí je v Praze Pařížská ulice, která je proslavena koncentrací těch nejluxusnějších butiků, restaurací a kaváren. Při procházce Pařížskou ulicí na Vás opravdu dýchne pocit a atmosféra  francouzských ulic.

Výstavní a elegantní ulice spojuje Staroměstské náměstí s Čechovým mostem. Po obou stranách jsou chodníky pro pěší lemovány stromořadím, což je v historické části Prahy unikát. V teplých říjnových dnech tu zasypává chodníky žloutnoucí listí – stejně jako Avenue des Champs-Élysées.

Ulice je přehlídkou stavebních stylů používaných pražskými architekty na přelomu století. Přibližně v letech 1896-1910 zde bylo postaveno několik desítek nájemních domů s použitím slohových prvků gotiky, renesance, baroka i secese. Často při tom docházelo ke kombinacím historizujících prvků se secesními.

Ulice vznikla při asanaci Židovského města na konci 19. století a nese svůj název po Paříži, připomínající pařížské bulváry. V původních plánech se však měla stát součástí třídy jdoucí od Národního muzea přes Václavské náměstí, procházející přes Staré Město, Staroměstské náměstí, dnešní Josefov, Letnou až po budovu valného shromáždění, která měla kopírovat pařížskou Avenue des Champs-Élysées.

V roce 1926 byla pojmenována na současný název Pařížská.

Široký velkoměstský bulvár měl být hlavní vizitkou organizátorů asanačního podniku. Začíná výstavba nové čtvrti, vzdušné a komfortní bydlení vysoce přesahující soudobý standard.

Ve střední části - průlom v místech budoucí Pařížské třídy a ulice Široké byl o parcely mezi stavebními podnikateli největší zájem. Majitelem dvou z nich se stává český komorní rada a říšský poslanec Mgr. Tomáš Ryšánek. Přál si postavit dům v gotickem slohu. Jeho zadaní splnil Jiří Justich společně s Matějem Blechou.

Kolem roku 1906 vytvořili “St`George house”, Nárožní dum Pařížská 15/Široká 11, který svým stylem připomíná romantický hrad s výraznou nárožní sochou svatého Jiří a také dům “U dvou Malorusek”. Ačkoliv obě stavby působí z vnějšku požadovaným historizujícím dojmem, jsou uvnitř provedeny v modernim secesnim slohu.

Matěj Blecha byl stavební velkopodnikatel. Blechův závod zrealizoval celou řadu investičních podniků finančního ústavu, ať už se jednalo o cukrovary, rafinerie, či třeba samotné pobočky banky a to nejen v Čechách, ale i v zahraničí.

Celkem 2461 čtverečních metrů rozdělených do 7 pater, vysoké stropy, tradiční parketové podlahy a velká okna v průčelí domu vytvářejí vzdušnou a prostornou atmosféru. Tento multifuknční dům je tou nejlepší adresou pro velkolepé události a pro ty nejnáročnější. Komfort moderní doby jako třeba výtah, klimatizace a další byl do tohoto domu umně a nenásilně zapracován.

Perla s historíí a nadčasovou elegancí nabízí interiér jak rezidenční tak komerční, pro ty nejnáročnější.

Vaše Karin

 

Publikováno 22.8.2018, autor: Karin Cossmann